MAGAZIN ONLINE DE PIESE AUTO, ACCESORII SI ANVELOPE
NAVIGARE

GLOSAR PIESE AUTO

Descopera cei mai importanti termeni din industria auto si a pieselor auto!

T

Tachet

Tachetii au rolul de a inchide si de a deschide supapele cilindrului. Tachetii se mai gasesc la motoarele fara arbore cu came iar aici au rolul de a inchide si de a deschide valvele.

Tachet de supapa hidraulic

Tachetul hidraulic este pus in functiune de presiunea hidraulica exercizata de ulei.

TCS (Traction Control System)

Sistemul de control al tractiunii (Traction Control System) este menit sa ajute soferul sa mentina controlul si stabilitatea masinii la pierderea aderentei sau in conditii de derapaje necontrolate sau alunecari.  Sistemul electronic TCS intervine automat atunci cand una sau mai multe roti ale masinii pierdre tractiunea si se declanseaza automat.

Tamburi frana

Tamburi de frana, saboti de frana, pistoane de frana, cilindru de frana, frana de urgenta, cablu de frana si ajustor automat apartin sistemelor clasice de franare si se regasesc indeosebi pe modele mai vechi de masini sau pe masini utilitare, fiind mai economice decat sistemele de franare pe disc. Tamburul de frana este echivalentul discului de frana. 

Tampon toba esapament

Tamponul tobei de esapament este realizat atat din cauciuc cat si din metal si joaca atat rolul de sustinere cat si de  protectie al al tobei de esapament. 

Tarozi si filiere

Trusa de scule specializata pentru ateliere si reparatii auto (si nu numai) compusa din tarozi, manere tarozi si filiere folosita la prelucrarea manuala a filetelor. 

Tavita portbagaj

Tavita de portbagaj este realizata de regula din material plastic sau cauciuc si ajuta la protectia interiorului portbagajului cat si la transportul acestora in siguranta.

Teava de esapament

Teava de esapament este realizata din metal si are rolul de a evacua gazele produse de motor prin arderea combustibilului, reducand viteza acestora si permite controlul nivelului de zgomot emis de automobil in timpul functionarii. 

Termocupla

Termocupla joaca rolul de a deschide ventilatorul de racire atunci cand lichidul de racire al motorului ajunge la o temperatura ce depaseste valorile stabilite de producator.

Termostat auto

Termostatul auto joaca un rol extrem de important in sistemul de racire al unei masini si are rolul de a inchide si deschide supapa lichidului de racire catre radiator. 

Tempomat

Instalatie ce regleaza viteza masinii fara ca soferul sa fie nevoit sa apese pedala de acceleratie.

Termostat

Termostatul face parte din sistemul de racire si are rolul de a mentine temperatura motorului in parametri normali.

Tester presiune Common Rail

Este conceput pentru a testa sistemele de injectie Common Rail. Este folosit pentru a citi valorile de la senzorul de inalta presiune si pentru a controla simultan doua valve de presiune.
Poate fi utilizat atat pentru a citi valoarea presiunii si pentru a controla valvele de regularizare a presiunii, cat si pentru a diagnostica pompele de inalta presiune pe bancul de test. Este necesar pentru a monitoriza presiunea din recipient, datorita careia puteti verifica adecvat starea pompei de inalta presiune.

Tetiere

Tetierele joaca un rol extrem de important in siguranta conducatorului auto cat si a pasagerilor acestuia la tamponarile si accidentele produse din spate, prin preventia posibilelor fracturari ale coloanei cervicale. 

Timonerie

Timoneria este o componenta in miscare a cutiei de viteze ce permite schimbul treptelor vitezelor cutiilor de viteze manuale, fiind formata dintr-un ansablu de cabluri conectate la cutia de viteze manuala. 

Transmisie automata

Transmisia automata se gaseste la automobilele ce au cutii de viteze automate si ofera capacitatea de a schimba vitezele fara ambreiaj.

Transmisie pe curea

Tip de transmisie ce transmite puterea catre roti cu ajutorul unor curele de cauciuc.

Transmisie pe lant

Tip de transmisie ce transmite puterea catre roti cu ajutorul printr-un lant.

Turbina pe gaze

Acest tip de turbina se regaseste la motoarele cu combustie interna, motorul fiind silentios pentru ca nu exista pistoanele si nici exploziile interne.

Turbocompresor

Turbocompresorul este acel dispozitiv realizat pentru a creste puterea motoarelor cu ardere interna (diesel si benzina) prin punerea in miscare a turbinei de gazele de evacuare din colectorul esapamentului.

Turbocharger

Turbocharger-ul  este o pompa centrifugala pusa in miscare de gazele de evacuare.

TDCi (Turbo Diesel Commonrail Injection)

Motor diesel fabricat de Ford, cu rampa de injectie comuna pentru toate injectoarele si supraalimentare cu turbosuflanta.

TDDI (Turbo Diesel Direct Injection)

Varianta mai veche a sistemului de injectie TDCi.

Tampon cauciuc suspensie

Tamponul de cauciuc pentru suspensie are rolul de a atenua din vibratiile ce ajung la suspensia masinii pentru a prelungi durata de viata a suspensiei.

Testere si aparate diagnoza

Testerele auto ajuta in momentul in care in bordul masinii apare o eroare pentru a afla cauza acelei erori.

Tetiere

Tetierele sunt foarte importante pentru siguranta soferului si a pasagerilor, in cazul ta

Toba esapament

Toba de esapament este un ansamblu de tevi ce au rolul de a colecta gazele emise prin arderea interna.

Toba intermediara

Toba intermediata face parte din sistemul de evacuare al masinii si se aflala jumtatea evacuarii.

Torpedou

Torpedoul este componenta a bordului masinii si are rolul de depozitare.

Troliu

Troliul auto electric este folosit doar pentru troliere respectiv pentru a trage o sarcina pe orizontala, sau pe un plan inclinat.

Truse blocaje distributie

Trusa pentru blocajul distributiei are rolul de a bloca distributia in momentul in care se schimba cureaua sau lantul de distributie pentru a nu se deplasa din punctul perfect de functionare.

Tubulatura admisie

Tubulatura de admisie este un ansamblu de tevi ce face parte din sistemul de admisie.

Tubulatura intercooler

Tubulatura pentru intercooler este un ansamblu de tevi ce face parte din sistemul de racire al intercoolerului.

TV tuner auto

TV tunerul auto are rolul de a capta frecventele TV si de a te putea uita la TV pe ecranul multimedia al masinii.

Turometru

Instrument de bord prezent la majoritatea masinilor cu ajutorul caruia se masoara numarul de rotatii pe minut ale motorului.