MAGAZIN ONLINE DE PIESE AUTO, ACCESORII SI ANVELOPE
NAVIGARE

GLOSAR PIESE AUTO

Descopera cei mai importanti termeni din industria auto si a pieselor auto!

F

Faruri

Farurile sunt componenta a masinii ce fac parte din sistemul de iluminat si au rolul de a lumina drumul pe timp de noapte.

Faruri Bi-Xenon

Faruri ale autovehiculului care au si pe faza scurta cat si pe faza lunga, becuri Xenon.

Faruri Halogen

Farurile cu Halogen cu becurile care sunt umplute cu gaz, gazul re rolul de a reducre evaporarea filamentului wolfram, treptat, becurile cu halogen sunt mai puternice decat becurile cu incandescenta.

Faruri ceata

Farurile de ceata sunt un rand de faruri in plus, amplasate mai jos decat farurile de drum, farurile de ceata au rolul de a reduce reflexia luminii in ceata si de a te face mai vizibil pe timp de ceata.

Fete usi

Fata de usa este partea din interior a usilor unei masini pe care se gaseste manerul ce ajuta la deschiderea usii, comenzile geamurilor atat manuale cat si electrice, reglajul oglinzilor plus alte comenzi in functie de de modelul masinii.

Filtru aer

Filtrul de aer este responsabil cu litrarea aerului ce intra in motor.

Filtru benzina

Filtrul de benzina are rolul de a filtra benzina din rezervor care ajunge la motor.

Filtru cutie automata

Filtrul cutiei automate de viteze filtreaza uleiul din cutia de viteze.

Filtru de particule

Filtrul de particule se afla in partea de evacuare a masinii si are rolul de a opri particulele emise de motor dupa ce se arde combustibilul.

Filtru motorina

Filtrul de motorina are rolul de a filtra motorina din rezervor care ajunge la motor.

Filtru polen

Filtrul de polen opreste particule nedorite sa patrunda in interiorul masinii. Acesta protejeaza impotriva prafului, polenului, insectelor si ajuta clima sa functioneze corect.

Filtru ulei

Filtrul de ulei are rolul de a filtra uleiul care ajunge din baia de ulei, la motor.

Frana cu discuri

Sistem de franare alcatuit din doua placute rezistente la frecare care actioneaza strangand de o parte si de alta un disc de otel pe care este fixata roata.

Frana cu tambur

Tip de frana compusa dintr-un tambur rotitor inchis si placute fixe (sabotii). La apasarea pedalei de frana sabotii intra in contact fortat cu peretele tamburului si incetinesc miscarea rotii.

FIS (Display-ul de informatie al soferului)

FIS-ul este display-ul din bord/computerul de bord ce afiseaza diferite informatii soferului, precum distanta parcursa, viteza medie de la pornire, consumul mediu si cel instant, temperatura din interior sau exterior.

Fise bujii

Fisele de bujii sunt cablurile care transporta curentul electric catre bujii, astfel bujiile produc scanteia (in cazul masinilor pe benzina) sau incing varful bujiei (in cazul masinilor pe motorina) pentru a porni motorul masinii.

Flansa lichid racire

Flansa pentru lichidul de racire are rolul de a conecta liniile de alimentare pentru lichidul de racire cu carcasa motorului. Practic, flansa serveste drept conector solid si stabilizant.

Flansa amortizor

Flansa amortizorului se afla la capatul de sus al amortizorului, in interiorul oalei de caroserie si foloseste la prinderea amortizorului de caroserie.

Flaps bara

Flapsurile pentru bara sunt ornamente ce se montezaza pe bara din fata cat si pe bara din spate ale masinii.

Foi de arc

Foile de arc sunt o suspensie care, in loc de arcul clasic, spiralat, este formata din mai multe foi metalice, pozitionate una peste alta si au acelasi rol ca o suspensie clasica, spiralata.

Fulie alternator

Fulia alternatorului are rolul de a decupla rotorul alternatorului la sub 1500 de turatii pe minut pentru reduce cu mult uzura alternatorului din cauza vibratiilor motorului.

Fulie vilbrochen

Rolul fuliei vilbrochen este acela de a angrena servodirectia si racirea.

Fulie pompa servo

Fulia pompei de servodrectie are rolul de a actiona pompa de servodirectie in momentul in care motorul este pornit.

Furtun frana

Furtunele de frana sunt componente ale sistemului de franare. Acestea sunt folosite ca alternativa la conducte rigide in locurile unde trebuie sa circule lichidul de frana, prin conducte flexibile.

Furtun intercooler turbo

Sistemul de alimentare cu aer serveste la crearea amestecului aer-benzina in motorul mașinii. Furtunul de intercooler asigura alimentarea motorului cu cantitatea necesara de aer.

Fuzeta

Fuzeta face legatura intre rotile masinii si osia din fata a autovehiculului si permite orientarea rotilor in directia dorita.

Far compozit

Farurile compozit sunt faruri ce au de obicei becuri halogen ce se pot inlocui si mai au si lentile de sticla pentru o vizibilitate mai buna.