MAGAZIN ONLINE DE PIESE AUTO, ACCESORII SI ANVELOPE
NAVIGARE

GLOSAR PIESE AUTO

Descopera cei mai importanti termeni din industria auto si a pieselor auto!

D

Demaror (Starter)

Demarorul, sau starterul este un motor electric ce are rolul de a porni motoarele cu ardere interna. Acesta se mai numeste si electromotor de pornire.

Debitmetru

Debitmetrul este responsabil cu monitorizarea si adaptarea cantitatii de aer ce intra in motor.

Delcou

Delcoul are rolul de a distribui curentul electric la motoarele cu aprindere electrica.

Detector radar

Detectorul de radar este un dispozitiv care te anunta din timp cand pe un segmet de drum exista un radar de viteza.

Diferential

Diferentialul este un mecanism dotat cu niste roti dintate ce are rolul de a permite rotilor sa ruleze cu viteze diferite, independent in anumite situatii precum momentele in care autovehiculul vireaza, de exemplu, roata din interiorul virajului trebuie sa se invarta cu o viteza mai mare decat roata din exterior.

Diferential de blocare

DIferentialul de blocare are capacitatea de a bloca distributiile pentru ca miscarea celor doua roti sa nu mai fie diferita si pentru a ajuta la o tractiune cat mai buna in conditii de drum alunecos.

Directie cu pinion si cremaliera

Directie in care volanul este legat de un pinion care actioneaza o cremaliera. Miscarea pinionului pune in functiune mecanismul de directie, permitand rotilor sa se miste in stanga si in dreapta.

DOHC (Double Overhead Camshaft)

Motoarele cu doi arbori cu came in chiulasa situate deasupra cilindrilor. Un arbore actioneaza valva de admisie iar celalalt valva de evacuare. Prescurtarea este folosita de englezi.

Diferential partial de blocare

Diferentialul partial de blocare ajuta la contolul autovehiculului atunci cand una dintre roti patieaza, prin impiedicarea motorului de a transmite putere catre roata care patineaza, astfel incat ambele roti au aceiasi viteza de rotatie.

Diode

Diodele sunt parte a puntii redresoare iar rolul acestei punti redresoare este de a se trece de la curent alternativ la curent continuu.

Direct injection

Injectia directa are rolul de a inecta combustibilul drect in camerele de ardere, acest tip de injectie se gaseste la motoarele diesel si la motoarele otto.

Disc ambreiaj

Discul de ambreiaj este o componenta din otel acoperit cu metal, azbest sau ferodo. In momentul unei frane bruste cand nu este apasata pedala de ambreiaj, discul de amreiaj patineaza pe placa de presiune si pe volanta iar in acest mod se previne ruperea arborelui cotit dar si deteriorarea cutiei de viteze.

Disc de frana

Discul de frana este discul atasat la butucul rotii iar in timpul franarii, etrierele apasa placutele de frana exercitand presiune pe discul de frana pentru a putea reduce viteza autovehiculului.

Distributie

Distributia are rolul de a controla timpii lucrului ai unui motor (admisia compresia, destinderea si evacuarea), pentru fiecare cilindru.

Duza spalare parbriz

Duza pentru spalarea parbrizului sunt orificiile mici prin care iese, cu presiune lichidul de parbriz in momentul in care soferul doreste sa spele parbrizul masinii.

Dinamometru

Dinamometru are rolul de a absoarbi si de a masura puterea combustiei interne.