MAGAZIN ONLINE DE PIESE AUTO, ACCESORII SI ANVELOPE
NAVIGARE

GLOSAR PIESE AUTO

Descopera cei mai importanti termeni din industria auto si a pieselor auto!

B

Baia de ulei (Carter)

Baia de ulei este spatiul unde se scurge uleiul de sub vilbrochen, din blocul motor.

Baie uscata a Carterului

Se gaseste la motoarele cu combustie interna. Uleiul motorului se stocheaza intr-un rezervor separat de carterul motorului, ulei care ajunge la motor pompat separat.

Balamale

Balamaua are rolul de a ajuta la inchiderea si deschiderea usilor, capotei, haionului sau alte elemente ale caroseriei masinii.

Balast Xenon

Balastul pentru xenon este o componenta a instalatiei de iluminat cu xenon, a masinii.

Bancheta

Bancheta este o canapea speciala pentru masini, o gasim in interiorul masinii, in partea din spte a masinilor ce au mai mult de doua locuri.

Bandou

Bandoul este un ornament al caroseriei masinii pozitionat pe extremele acesteia, de obicei pe usi, aripi si barele fata si spate.

Bara de directie

Bara de directie face parte din sistemul de directie al unui vehicul, aceasta este metalica si are un capat oscilant si conecteaza caseta de directie de capatul de bara pivotant.

Bara de torsiune

Bara de torsiune este un arc care in timpul compresiei sau al intinderii, acesta se rasuceste. Acest gen de arcuri se foloseste la sistemul de suspensii, bara de torsiune fiind simpla si robusta.

Bara fata

Bara fata este un element al caroseriei ce o gasim in extremitatea din fata a masinii.

Bara spate

Bara spate este un element al caroseriei pe care il gasim in extremitatea din spate a masinii.

Bara rigidizare

Bara de rigidizare are rolul de a rigidiza masina pentru a face-o mai stabila.

Bara stabilizatoare

Bara stabilizatoare este una dintre componentele sistemului de suspensie si are rolul de a impiedica rasturnarea vehiculului.

BAS (Brake Assist System)

BAS-ul este asistenta la franare, sistemul ce ajuta la franare prin recunoasterea intentiei soferului de a frana total prin calcului dintre viteza de deplasare si puterea actionarii pedalei de frana. Prin acest calcul, sistemul actioneaza automat, toata puterea de franare si astfelse obtine o cursa mai scurta a pedalei de frana.

Baterie

Bateria este componenta masinii care furnizeaza energia electrica de care motorul are nevoie pentru a porni dar si celorlalte componente electrice ale unui autovehicul.

Bi-Litronic

Termenul Bi-Litronic este folosit cand vorbim de un fax cu xenon inventat de cei de la firba Bosh, acest fac emita din aceiasi sursa de lumina, si faza scurta si faza lunga a farului.

Biela

Biela este o componenta a motorului ce seamana cu un brat care face legatura dintre piston si vilbrochen si transforma miscarea pistoanelor intr-o miscare rotativa.

Brat oscilant

Bratul oscilant este o parghie cu pivot ce transmite actiunea tachetului la tija supapei si prin acest lucru, miscarea ascendenta a tachetlui este transformata in miscarea descendenta a tijei supapei.

Bucsa

Bucsa este una din componentele sistemului de suspensie, fiind alcatuita dintr-un mansol de cauciuc ce leaga doua tuburi de otel, coaxiale si are rolul de a atenua senzatia de disconfort si imbunatateste manevrabilitatea autovehiculului.

Bucsa bascula

Este un manson din cauciuc ce are rolul de a proteja partile metalice pe care le leaga intre ele, si le impiedica sa se frece intre ele iar in acelasi timp amortizeaza vibratiile autovehiculului in miscare in momentul unor socuri minore.

Bujie

Bujia este piesa masinii raspunzatoare cu pornirea motorului, bobina de inductie trimite curentul catre bujie, bujia produce scanteia in camera de ardere in urma careia se produce o explozie ce impinge pistonul si invarte arborele cotit.

Bi-turbo

Bi-Turbo intalnim la motoarele in V, adica sunt montate doua turbocompresoare, care unul pentru fiecare bloc de cilindri.

Bujie incandescenta

Bujiile incandescente le gasim doar la masinile diesel, ele se ataseaza la camerele de ardere si sunt conectate la circuitul electric.

Bullbar

Bullbar-ul este o bara metalica ce se monteaza in fata masinii si poate fi fabricat din mai multe tipuri de materiale metalice.

Burduf caseta de directie

Burduful casetei de directie este un manson cauciucat de are rolul de a proteza segmentele flexibile are casetei de directie.

Burduf planetara

Burduful de planetara are rolul de a proteja partile mobile ale planetarei, acesta este dintr-un material cauciucat.

Buson radiator

Busonul de radiator este capacul radiatorului.

Buson rezervor

Busonul rezervorului sau capacul rezervorului este capacul ce inchide conducta pe unde se alimenteaza masina cu combustibil.

Buson umplere ulei

Capacul de la motor pe unde se pune uleiul auto, se numeste buson umplere ulei.

Buson vas expansiune

Busonul vasului de expansiune este capacul ce sigileaza vasul de expansiune dupa umplere.

Buson vas lichid parbriz

Buson vas lichid parbriz este termenul folosit pentru capacul ce inchide vasul unde se pune lichidul de parbriz.

Butoane geamuri electrice

Butoanele de geamuri electrice sunt butoanele ce inchid sau deschid geamurile masinii.

Buton avarie

Butonul de avarie este butonul care atunci cand este apasat pornesc avariile masinii, semnalele stanga-dreapta, fata-spate se aprind si se sting in acelasi timp.

Buton frana de mana

Este butonul care atunci cand este apasat, acesta actioneaza frana de mana.

Buton reglaj faruri

Butonul folosit pentru reglarea farurilor se numeste buton reglas faruri.

Buton reglaj oglinzi

Butonul pentru reglarea oglinzilor il gasim de cele mai multe ori, atasat la usa din stanga, usa soferului pentru ca acesta sa aiba acces mai comod la buton.

Buton Start Stop

Butonul Start Stop este butonul care porneste si opreste motorul masinii, aceste masini nu pornesc din cheie.

Butuc capota

Butucul pentru capota are rolul de al bloca si debloca capota masinii.

Butuc haion

Butucul haionului este componenta care incuie si descuie haionul masinii.

Butuc portbagaj

Sarcina butucului de portbagaj este de a bloca si de a debloca portbagajul masinii.

Butuc roata

Butucul este elementul pe care se monteaza janta masinii cu ajutorul prezoanelor si impreuna cu rulmentul lasa roata sa se miste libera.

Butuc usa

Butucul pentru usi auto este butucul cu ajutorul caruia se incuie si se descuie usile masinii.

Brat suspensie

Bratul suspensiei este un element u un membru cera pivoteaza in fata si in spate.