Totul despre filtre auto – importanta si rolul pe care acestea il joaca in eficienta masinii
In randurile de mai jos vei afla tot ce trebuie sa stii despre filtrele auto cat si rolul jucat de acestea pentru ca masina sa functioneze corect si eficient.
Inca de la aparitia primelor modele de masini, inginerii proiectanti au inteles necesitatea protejarii motorului. Elemente contaminante sau impuritatile gasite in aer, ulei sau combustibil puteau afecta performantele sau eficienta acestuia.
Odata cu trecerea anilor, motoarele au devenit din ce in ce mai complicate si mai performante si au inceput sa utilizeze un numar mult mai mare de piese auto. Motorul unui automobil este adesea considerat inima acestuia. Niciun motor de masina nu poate functiona corect si eficient fara aer, ulei sau combustibil curat, impuritatile putand avea consecinte grave asupra durabilitatii si vietii generale a automobilului. Aici intervin filtrele auto.
Totul despre filtre auto – Care sunt principalele tipuri de filtre auto?
Inainte sa discutam despre clasificarea filtrelor auto, este important de stiut ca primul factor de selectie al filtrelor auto este tipul de combustilbil pe care il utilizeaza automobilul tau. Filtrele auto pentru motoarele pe benzina sunt diferite de cele pentru motoarele diesel, dar au acelasi rol.
Filtru de aer
Combustia motorului nu ar fi posibila fara aer. Filtrul de aer are rolul de a proteja motorul de impuritati sau particule de praf ce pot fi transmise pe calea aerului in admisie si ulterior, in motor. Totodata, filtrul de aer actioneaza ca o bariera impotriva insectelor sau a criblurii metalice, ce poate provoca daune premature atat motorului cat si asupra catalizatorului. Filtrul de aer joaca un rol extrem de important la arderea eficienta a combustibilului cat si la trimiterea puterii masinii catre roti, influentand performanta generala a masinii.
Cand trebuie schimbat filtrul de aer?
Schimbarea filtrului de aer nu este un aspect ce trebuie neglijat. La marea majoritate a masinilor, schimbarea filtrului de aer se face la un interval de 10.000 – 15.000 km sau anual, de regula odata cu revizia. Dar exista cazuri unde mediul inconjurator este poluat si incarcat cu particule de praf, incat incarcarea filtrului este mult mai rapida.
De ce este necesara inlocuirea filtrului de aer?
Odata cu deteriorarea filtrului de aer oxigenul pierde din densitate si poate produce aparitia unor defectiuni la nivelul motorului prin simpla ardere a unei cantitati mai mari de combustibil ce favorizeaza defectiuni ale pistoanelor prin depunerile de carbon pe supape. Totodata este bine de retinut ca un filtru de aer curat duce la un comsum mai mic de carburant.
Exista mai multe tipuri de filtre de aer?
Da. Majoritatea filtrelor de aer ce sunt echipate pe masini stock sau standard sunt realizate din hartie. Acestea au un cost redus si au capacitatea sa absoarba impuritatile, praful sau aerul poluat cu ajutorul constructiei acestuia. Un filtru de aer realizat preponderent din hartie are o structura poroziva cu densitate diferita. Pe langa filtrele de aer de hartie, exista si filtrele de aer de bumbac. Acest tip de filtru de aer permite spalarea si poate avea o durata de viata mult mai mare decat cele din hartie. Straturile de bumbac contin o pelicula de ulei ce capteaza 99.99% din impuritati, iar sasiul de aluminiu creste suprafata de captare. Filtrul de aer realizat din bumbac permite un flux de aer imbunatatit ce ajunge mai repede la motor, astfel imbunatatind puterea masinii.
Filtru de ulei
Scopul filtrului de ulei este unul simplu, de curatare a uleiului de praf, reziduuri si depuneri de carbon asigurand un flux de ulei curat si pastraerea intr-o buna stare partilor interne ale motorului. De retinut faptul ca prin schimbarea uleiului dar nu si a filtrului, se va genera degradarea mult mai rapida a uleiului si, implicit, necesitatea de a schimba din nou atat filtrul de ulei cat si uleiul intr-un interval mult mai scurt de timp.
Cand trebuie schimbat filtrul de ulei?
Pentru o mai buna functionare a automobilului este indicat schimbul filtrelor de ulei anual, o data cu schimbarea uleiului de motor sau la 10.000-15.000 km. In general, intervalul in care trebuie schimbat uleiul de motor este metinonat si in cartea tehnica a autoturismului de catre producator.
De ce este necesara inlocuirea filtrului de ulei?
O data cu trecerea timpului, uleiul poate ingloba bucati metalice sau alte reziduuri prin inchegare, din cauza temperaturilor mari de exploatare.
Exista mai multe tipuri de filtre de ulei? Ce tip de ulei sa folosesc?
Pentru a alege tipul de ulei potrivit masinii tale trebuie consultata cartea tehncica a masinii sau manualul de intretinere al autovehiculului. De retinut este faptul ca de cele mai multe ori producatorul poate recomanda mai multe tipuri de ulei, fiecare avand un grad diferit de vascozitate. Asadar, cum putem alege uleiul potrivit? Consultantii Auto As va vor sta la dispoztie pentru a recomanda un ulei in functie de VIN-ul autovehiculului (Vehicle Identification Number sau seria de sasiu), regimul de functionare si anotimpul in care ne aflam.
Filtru de polen
Filtrul de polen mai poarta numele si de filtru de habitaclu.Filtrul de polen ajuta la purificarea aerului care este introdus in masina atat cand automobilul este in miscare cat si cand acesta stationeaza. Acest lucru impiedica infiltrarea diferitelor particule periculoase prezente din cauza poluarii cat si a prafului din aer.
Cand trebuie schimbat filtrul de polen?
Pentru o mai buna functionare a masinii este recomandata schimbarea filtrului de polen o data pe an, dupa ce trece prin toate cele 4 anutimpuri.
De ce este necesara inlocuirea filtrului de polen?
In momentul in care filtrul de polen se uzeaza, reziduurile din aer sunt introduse in masina, ducand la un miros neplacut de fiecare data cand este pornita ventilatia, aparitia condensului pe parbriz si pe geamuri si poate duce la aparitia unor probleme la sistemul de aer conditionat si a coroziunii sistemelor de climatizare.
Exista mai multe tipuri de filtre de polen?
Da,exista trei tipuri de filtre de polen. Cele mai cunoscute sunt filtrele simple si cele cu carbon activ. Filtrele de polen simple sunt straturi succesive de hartie, pe cand cele cu acrbon activ contin bucati de carbon activ printre acele straturi pentru o filtrare mai eficienta a aerului si retinerea mirosurilor. Cel de-al treilea filtru, cel antibactrerian, este antialergic, fiind recomandat mai ales daca soferul sau pasagerii au astm sau alergii la polen, fiind considerat si cel mai eficient.
Filtru de combustibil
Filtrul de combustibil are un rol major in functionarea mai buna a sistemului de alimentare al masinii protejand motorul de impuritati. Asadar, filtrul de combustibil nu permite ca anumitor contaminatii sau substante daunatoare, rugina, praful si murdaria sa intre in motor, daunand astfel injectoarelor.
Cand trebuie schimbat filtrul de combustibil?
Pentru o mai buna functionare a masinii recomandam schimbarea filtrelor de combustibil anual, dar, de celel mai multe ori, este specificat si in cartea masinii.
De ce este necesara inlocuirea filtrului de combustibil?
Avand in vedere ca filtrele de combustibil protejeaza motorul de orice impuritate, neschimbarea lor la timp poate duce atat la abraziunea rapida a motorului cat si la deteriorarea unor piese interne ale motorului. Pompa de combustibil si conducta de combustibil vor fi si ele afectate este redusa eficienta carburantului. Asadar un injector blocat reprezinta o functionare deficitara a automobilului si poate duce la distrugerea completa a motorului.
Exista mai multe tipuri de filtre de combustibil?
Da, exista 2 tipuri de filtre de combustibil, avand fiecare un rol diferit.
Motoarele pe benzina sunt alimentate cu petrol, acesta fiind o sursa organica incarcata cu impuritati. Asadar, un filtru de combustibil aici va avea rolul de a bloca su indeparta orice impuritate pentru a nu ajunge in motor.
Pe de alta parte, pentru motoarele pe motorina, avand in vedere ca motorina este mai usoara ca apa, filtrele de combustibil sunt folosite pentru a colecta apa din carburant, prevenind astfel coroziunea pe partile interne ale motorului.
Nu gasesti filtrul potrivit pentru masina ta?
Intra in legatura cu un consultant Piese Auto AS!