Top 60 martori auto din bordul unei masini – ce sunt si ce semnificatii au?

Cu totii avem o multime de martori auto ce se afla in bordul masinii noastre, doar ca pe foarte multi dintre acestia nu-i cunoastem, nu stim ce inseamna, drept urmare nu stim cum sa procedam cand isi fac aparitia. Automobilele evolueaza de la an la an iar producatorii aduc din ce in ce mai multe dotari inovativatoare. Competitia este foarte mare si fiecare doreste sa-si atraga cat mai mult clientii. O data cu aceste noi functii sunt necesari si noi indicatori sau semnalizatori ai unei posibile defectiuni. Martorii din bord sunt foarte importanti si nu trebuie ignorati deoarece acestia pot semnala o simpla functie activa dar si o problema serioasa.

Cum ne putem da seama daca martorul indica o problema sau nu? La ce trebuie sa fim atenti?

Ne indreptam atentia catre culoarea acestora. Daca martorul este de culoare rosie, acesta indica o potentiala problema tehnica serioasa sau de siguranta.
Culoarea portocalie sau galbena indica o posibila reparatie sau inlocuire a unei piese.
Cei de culoare albastra sau verde au doar rol de indicator al functiei activate.

DE CE SUNT ATAT DE IMPORTANTI MARTORII DE BORD?

Martorii masinii sunt senzori ce ajuta la furnizarea de informatii despre starea in care se afla masina. Sunt folositi pentru a detecta si masura lucruri precum temperatura, presiunea, umiditatea si ajuta masina sa-si monitorizeze mediul si sa reactioneze in consecinta, cum ar fi aprinderea farurilor cand se intuneca sau cresterea vitezei ventilatorului cand temperatura creste.

 

De asemenea, ajuta la diagnosticarea problemelor din masina, cum ar fi supraincalzirea motorului sau presiunea scazuta in anvelope. Martorii masinii joaca un rol imens in mentinerea masinii in siguranta si in functiune fara probleme.

Martori de bord de culoare rosie:

1. Portbagaj deschis

Acest martor anunta portbagajul deschis sau inchis incorect.

2. Combustibil scazut

De obicei dupa aprinderea acestui martor mai ai combustibil pentru aproximativ 50-100 de kilometri, moment in care ar fi bine sa te indrepti catre o statie de alimentare.

3. Supraincalzire motor

Acest indicator te avertizeaza ca temperatura motorului este prea ridicata pentru a mai putea circula si trebuie sa opresti cat mai repede, ulterior remediind problema.

4. Probleme la uleiul de motor

Martorul acesta se aprinde atunci cand exista o problema a uleiului, fie nivelul este prea scazut, fie temperatura sau presiunea nu este adecvata, ceea ce poate provoca defectiuni grave.

5. Probleme la motor

Din pacate, acesta este unul dintre cei mai gravi martori, totodata indicand o varietate mare de probleme ale motorului astfel incat cel mai bine ar fi sa vizitati in cel mai scurt timp un service.

6. Usi deschise

La fel ca la cel de portbagaj deschis, indica acelasi lucru doar ca referitor la portiere, ori deschise ori inchise incorect.

7. Probleme servodirectie

Indicatorul semnaleaza o problema la sistemul de servodirectie, cel mai frecvent fiind problema la nivelul scazut de lichid pentru servodirectie.

8. Placute de frana

O data cu aprinderea acestui martor este necesara ori schimbarea placutelor de frana ori verificarea nivelului lichidului de frana.

9. Sistem de pornire defect

Acest indicator se aprinde atunci cand exista probleme cu sistemul de pornire, fie la imobilizator, fie la bateria telecomenzii.

10. Nivel scazut baterie cheie

La modelele cele mai recent aparute, este implementat si acest martor ce indica nivelul scazut al bateriei cheii.

11. Probleme sistem tractare

In momentul in care ai o remorca atasata, acest martor te avertizeaza ca exista o problema la luminile atasamentului.

12. Capota deschisa

Martorul acesta face referire la capota deschisa sau inchisa incorect.

13. Probleme la suspensia pneumatica

Daca respectivul vehicul are suspensie pneumatica si prezinta defectiuni, acest martor isi va face aparitia.

14. Atentionare parasire banda de mers

Acest martor iti indica incadrarea necorespunzatoare pe banda de mers de fiecare data cand este cazul.

15. Sonda lambda defecta

In momentul aprinderii acestui martor, masina prezinta probleme la sistemul de injectie si este necesara investigarea in service.

16. Centura de siguranta

Martorul semnalizeaza faptul ca nu este conectata centura de siguranta.

17. Distanta prea mica intre vehicule

In momentul in care senzorul detecteaza o distanta prea mica fata de cel din fata ta, va declansa acest martor fiind urmat de recomandarea de reducere a vitezei.

18. Frana de mana

Acest martor apare deoarece frana de mana este activa.

19. Probleme cu alternatorul sau bateria

Acest martor se aprinde de fiecare data cand se pune contactul urmand sa se stinga dupa cateva secunde dupa pornirea motorului, devine insa o problema, atunci cand ramane in continuare aprins astfel semnaland o problema la bateria sau alternatorul masinii.

20. Problema sistem franare

Daca masina are un nivel scazut al lichidului de frana sau are probleme cu pedala de frana, apare acest indicator.

21. Airbag-uri cu probleme

Martorul acesta este prezent atunci cand airbag-ul este dezactivat sau prezinta o defectiune.

22. Probleme ABS

In acest caz, exista o problema cu sistemul de antiblocare in momentul franarii bruste si ar fi necesara o vizita la un service.

23. Probleme la amortizoare

Unele masini au senzori montati pe amortizoare iar in momentul in care acestia sesizeaza o defectiune, este declansata aprinderea respectivul martor.

Martorii de culoare portocalie sau galbena

24. Lumini ceata fata aprinse

In momentul in care aprinzi proiectoarele fata de ceata acest martor se va aprinde.

25. Lichid de parbriz

Acest indicator are rolul de a anunta golirea rezervorului pentru lichid de parbriz.

26. ESP

Martorul se aprinde in momentul in care masina declanseaza si foloseste sistemul de control al tractiunii, insa daca acesta ramane in continuare aprins pe o durata mai lunga de timp, este necesara o programare la service deoarece poate semnala o problema.

27. Apa in filtrul combustibilului

In momentul in care ajunge apa in filtrul de combustibil acest martor isi face aparitia si nu ar trebui neglijata o astfel de problema, recomandat ar fi curatarea urgenta a filtrului.

28. Dezghetare luneta

Atunci cand functia de dezghetare/dezaburire a lunetei este activata, apare acest indicator.

29. Dezghetare parbriz

La fel ca la cel pentru luneta, in momentul in care activati respectiva functie, apare acest indicator.

30. Probleme senzor de ploaie

Unele parbrize sunt prevazute cu un senzor de ploaie ce declanseaza si opreste automat stergatoarele, atunci cand apare o defectiune, se aprinde martorul respectiv.

31. Stergatoare automate

Martorul apare in momentul in care functia de control a stergatoarelor este trecuta pe automat.

32. Defectiune eleron

In cazul masinilor ce dispun de acest eleron, apare martorul in momentul in care apare o defectiune al sistemului, ceea ce poate afecta si aerodinamica vehiculului.

33. Problema plafon decapotabil

Daca detii o masina decapotabila iar acest martor este prezent in bord, exista o problema cu sistemul de decapotare.

34. Probleme faruri adaptive

Unele masini dispun de optiunea farurilor adaptive, acest martor se poate aprinde din diferite motive, dar cel mai des intalnita este problema senzorului murdar.

35. Inclinare faruri defecta

In momentul in care inclinarea fascicululul de lumina nu este reglat corespunzator, se aprinde acest indicator. Recomandat ar fi sa nu circuli pe timp de noapte pana nu remediezi problema.

36. Vizita service

Cand acest martor se aprinde indica momentul unei vizite la service, de obicei pentru revizie dar se poate aprinde si din alte motive.

37. Airbag dezactivat

Martorul se aprinde in momentul in care se dezactiveaza manual airbag-ul.

38. Probleme filtru de particule

Acest martor indica o defectiune a filtrului de particule.

39. Sistem coborare panta asistata

In momentul in care te afli intr-o panta iar sistemul de coborare asistata se activeaza, in bord apare acest martor.

40. Bec stop frana ars

Martorul indica defectiunea unui bec aflat intr-unul dintre stopuri, acesta fiind cel mai probabil ars.

41. Bec ars

Indicatorul semnaleaza un bec ars, insa nu este precis, poate fi vorba despre oricare bec de pe masina. Este recomandata o verificare a tuturor becurilor vehiculului.

42. Apasare padala ambreiaj

Unele masini nu permit pornirea motorului fara apasarea ambreajului, astfel, se aprinde acest indicator.

43. Cheia nu se afla in masina

Masinile ce dispun de optiunea “Keyless Go” nu vor porni motorul fara ca respectiva cheie sa se afle in interiorul masinii, drept urmare acest martor este prezent.

44. Probleme senzor lumina

La fel ca la cel de ploaie, parbrizul unor masini poate include un senzor de lumina ce face posibila aprinderea si stingerea automata a luminilor, cand apare o defectiune se aprinde acest martor.

45. Modul de iarna

Acest martor isi face aparitia in momentul in care termometrul masinii sesizeaza o scadere a temperaturii de afara sub 4 grade Celsius sau cand se activeaza manual aceasta functie.

46. Presiune pneuri scazuta

Sistemul TPMS are rolul de a avertiza soferul in momentul in care senzorul detecteaza o presiune intr-unul sau mai multe pneuri mai mica decat cea setata initial.

47. Atentie temperatura scazuta

Martorul indica faptul ca afara temperatura se apropie de 0 grade Celsius si poate aparea riscul poleiului sau a inghetului pe carosabil.

48. Avertizare bujii

Acest martor apare doar la motoare diesel si indica faptul ca poate fi o defectiune la bujii sau la releul de preincalzire al acestora.

49. Lumini ceata spate aprinse

Pe acelasi principiu ca cele de pe fata, atunci cand proiectorul sau proiectoarele de ceata sunt aprinse, apare acest martor.

50. Mod ECO activat

Functia ECO schimba setarile de functionare ale masinii astfel incat reduce consumul de carburant. O data cu activarea acestei functii, apare si martorul in bord.

Martorii de culoare albastra sau verde

51. Cruise control activat

Acest indicator apare in momentul in care functie de mentinere a vitezei constante este activata. Acesta ramane aprins pana la actionarea pedalei de frana sau acceleratie, moment in care se dezactiveaza si respectiva functie.

52. Semnalizari

Fiind totodata si una dintre cele mai utilizate functii ale vehiculului, in momentul semnalizarii stanga, dreapta, sau avariilor, acesti indicatori se aprind.

53. Apasa pedala de frana

Masinile ce au cutie automata blocheaza automat pornirea motorului pana cand pedala de frana nu este apasata, drept urmare apare acest martor.

54. Volan blocat

Acest martor anunta faptul ca sistemul antifurt este activat iar volanul este blocat.

55. Faza scurta a farurilor

In momentul in care luminile de intalnire sunt activate, se va aprinde si acest indicator.

56. Pozitii aprinse

O data cu activarea luminilor de pozitie/stationare acest martor isi va face aparitia imediat in bord.

57. Faza lunga a farurilor

Atunci cand luminile de drum sunt aprinse, martorul se va aprinde.

58. Indicator temperatura optima

Unele masini nu mai au in dotare indicatorul specific temperaturii apei drept urmare in momentul in care temperatura ajunge la nivelul optim, acest martor se va aprinde.

59. Sistem senzori de parcare

In momentul in care masina se apropie de un obstacol declanseaza semnale sonore pe diferite intensitati in functie de cat de aproape este obstacolul reperat.

60. Filtru de aer

In momentul in care senzorul sesizeaza deteriorarea filtrului de aer se aprinde acest martor ca antentionare pentru al schimba.

De ce este bine sa stii care sunt cei mai intalniti martori de bord?

In concluzie, cunoasterea unora dintre cei mai des intalniti martori auto din bordul masinii este esentiala pentru orice sofer. Nu numai ca poate face conducerea mai placuta, dar poate ajuta soferul sa ramana in siguranta pe drum.
A fi constienti de imprejurimi si a sti la ce sa se astepte ii poate ajuta pe soferi sa anticipeze potentialele pericole si sa ia decizii intr-o fractiune de secunda care ar putea salva vieti.