Vezi care sunt cele 14 lucruri esentiale ce nu ar trebui sa lipseasca din masina ta la fiecare drum pe care il faci cu automobilul

Este esential sa ai accesoriile potrivite in masina pentru a asigura o calatorie sigura si confortabila. La fel de important este sa ai kitul obligatoriu de siguranta rutiera pentru a putea fi folosit in caz de urgenta. Fara acest kit de siguranta, te-ai putea pune in pericol atat pe tine, cat si pe toti pasagerii tai. Aceste articole nu sunt importante doar pentru siguranta, ci si pentru confort si linistea ca esti pregatit de orice situatie.

De la elementele de baza precum apa, o trusa de prim ajutor, o vesta reflectorizanta, un stingator auto de incendiu pana la accesorii mai avansate cum ar fi un compresor auto 12V, cabluri de remorcare, lanturi de zapada sau alte accesorii exista o serie de lucruri care nu ar trebui sa lipseasca din portbagajul masinii tale. Cu aceste articole, poti fi sigur ca esti pregatit pentru orice tip de urgenta pe marginea drumului.

14 lucruri esentiale ce nu ar trebui sa lipseasca din masina ta

1. Trusa medicala – Orice autovehicul trebuie sa fie dotat cu trusa medicala

Destinata echiparii automobilelor in scopul acordarii primului ajutor in caz de accidente, conform Articolului 8 din Codul Rutier – orice autovehicul trebuie dotat cu trusa medicala. In Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 987/2007 gasim si lista cu minimul de obiecte obligatorii pe care orice trusa medicala auto trebuie sa le contina. Asadar, pentru siguranta ta dar si pentru evitarea unei posibile amenzi fii sigur ca trusa ta contine urmatoarele materiale si conforme cu dimensiunile cerute prin lege:

– Un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru;
– O rola leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
– O foarfeca avand ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
– Minimum patru bucati de pansament rapid (plasture) de cel putin 6 cm x 10 cm;
– Minimum cinci pachete a cate 25 de bucati de comprese de tifon sterile 10 cm x 8 cm;
– Fasa tifon, minimum doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
– Doua bucati de bandaj triunghiular nedeformabil cu doua laturi de minim 80 cm;
– Minimum patru bucati de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
– O fasa elastica de 5 cm x 4 m;
– Doua perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena);
– Minimum sase ace de siguranta de cel putin 4 cm;
– Cel putin o folie de supravietuire izoterma cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
– Brosura de instructiuni de prim ajutor, redactata conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizata de Comisia de medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii Publice;
– Lista cu continutul trusei.

Asigura-te ca verifici periodic datele de expirare ale articolelor si completeaza setul atunci cand este necesar. Detinerea unei truse medicale in masina te poate ajuta sa fii in siguranta si pregatit in cazul unei urgente medicale.

2. Triunghiuri reflectorizante – Risti amenzi daca nu il prezinti la control

Asa cum este specificat in Codul Rutier, orice masina care circula pe teritoriul Romaniei trebuie echipata cu 2 triunghiuri reflectorizante. Acestea trebuie sa fie de culoare rosie.

Triunghiul reflectorizant este un echipament de siguranta ieftin si usor ce poate fi folosit pentru a alerta alti soferi participanti la trafic despre un potential pericol sau obstacol pe drum, permitandu-le sa incetineasca sau sa devieze in siguranta departe de zona. Acest triunghi poate fi utilizat intr-o varietate de scenarii, de la defectiuni ale vehiculului sau opriri de urgenta, pana la semnalizarea sau avertizarea unui pericol rutier. Pentru inceput, asigura-te ca ai triunghiul afara si desfacut inainte de a parca masina pe marginea drumului. Apoi, regleaza picioarele triunghiului astfel incat sa stea in pozitie verticala la un unghi de 30 pana la 45 de grade. In cele din urma, plaseaza triunghiul la cel putin 50 metri distanta de partea din spate a masinii.

De ce este important sa ai un set de triunghiuri reflectorizante in dotarea masinii?

Triunghiurile reflectorizante sunt concepute pentru o vizibilitate maxima, iar beneficiile utilizarii lor sunt numeroase. Iti sporesc vizibilitatea de la o distanta de peste 400 de metri, iar suprafata lor reflectorizanta luminoasa asigura ca masina ta va fi vazuta in conditii de lumina scazuta si ceata. In plus, triunghiurile reflectorizante sunt construite pentru a fi durabile si usoare, facandu-le usor de depozitat in vehicul si de a le lua cu tine ori de cate ori calatoresti.

In cazul unei probleme ce necesita amplasarea acestora, ele trebuiesc pozitionate in directii opuse unul fata de celalalt, fiecare fiind situate la minim 50 de metri fata de masina sau respectivul obstacol ce doreste a fi semnalizat ca atare.

In concluzie, triunghiurile reflectorizante ale masinii sunt un element esential pe care trebuie sa-l ai in orice masina. Acestea sunt concepute pentru a alerta alti soferi cu privire la prezenta unui vehicul oprit si pot ajuta la prevenirea accidentelor grave. Triunghiurile reflectorizante ale masinii sunt usor de instalat, usoare si extrem de durabile. Sunt o modalitate ieftina, dar eficienta, de a asigura siguranta pe drumuri.

3. Stingator – Obligatoriu in orice masina

Incendiile auto pot fi inspaimantatoare si periculoase dar cu un stingator auto la indemana poti fi pregatit sa stingi rapid si in siguranta flacarile care inca nu au scapat de sub control. Daca ai tipul potrivit de stingator si stii cum sa-l folosesti corect iti poate oferi liniste sufleteasca si increderea necesara pentru a combate un incendiu inainte ca acesta sa devina scapat de sub control.

Cu stingatorul auto potrivit, poti fi pregatit pentru orice situatie incipienta si poti lua masuri pentru a proteja pasagerii, masina si proprietatea din apropiere de eventuale daune si pagube provocate de incendiu. Pastreaza-l intr-o locatie usor accesibila in interiorul vehiculului tau.

Cand vine vorba de stingatoare de incendiu auto, exista mai multe tipuri din care sa alegi. Cele mai comune tipuri sunt stingatoarele cu substante chimice uscate ABC, care sunt concepute pentru a lupta impotriva incendiilor de clasa A, B si C. Fiecare dintre aceste clase de incendii necesita un tip diferit de agent de stingere, asa ca asigura-te ca intelegi cu ce clasa de incendiu este proiectat sa lupte extinctorul din dotare. Pentru incendiile de clasa A, stingatoarele cu spuma sunt cele mai comune. Asigura-te ca citesti cu atentie instructiunile, deoarece stingatoare au diferite utilizari si masuri de siguranta.

Cum sa folosesti un stingator?

Pentru a folosi un stingator auto este necesar sa indrepti duza sau furtunul spre baza focului si sa strangi manerul. Indreapta extinctorul jos si matura cu el dintr-o parte in alta. Acest lucru va ajuta sa te asiguri ca tot combustibilul este stins. Asigura-te ca pastrezi o distanta sigura fata de incendiu in timp ce utilizezi stingatorul si nu incerca sa te apropii daca focul inca arde. Asigura-te ca tii duza indreptata spre baza focului pana cand agentul de stingere este complet consumat.

In concluzie, detinerea unui stingator auto este o piesa esentiala a echipamentului de siguranta pentru orice masina. Nu numai ca poate ajuta la stingerea rapida a incendiilor mici, dar poate ajuta si la prevenirea ca un incendiu mic sa devina un dezastru cu drepturi depline. Este important sa te asiguri ca extinctorul este verificat si intretinut in mod regulat pentru a te asigura ca este in stare de functionare corespunzatoare. Cu cunostintele si instrumentele potrivite, poti fi pregatit sa faci fata oricarui potential incendiu de masina.

4. Vesta reflectorizanta – Inclus in kitul obligatoriu de siguranta

Cand vine vorba de a fi in siguranta, echipamentul si imbracamintea potrivite sunt esentiale. Fie ca esti un muncitor pe un santier, un biciclist pe o strada aglomerata a orasului sau un drumet care infrunta un traseu montan, sa ai imbracamintea de protectie adecvata poate fi diferenta dintre viata si moarte. Unul dintre cele mai importante articole pe care trebuie sa le ai la indemana este o vesta autoreflectorizanta. Vestele autoreflectorizante pot creste vizibilitatea si siguranta intr-o gama larga de situatii.

Materialul autoreflectorizant folosit intr-o vesta autoreflectorizanta este un element cheie pentru asigurarea vizibilitatii persoanelor in conditii de lumina scazuta. In functie de tipul de mediu, sunt disponibile mai multe tipuri de material autoreflexiv. Benzile sau benzile reflectorizante de inalta vizibilitate sunt concepute pentru a fi utilizate in locuri unde exista trafic rutier, cum ar fi autostrazile si zonele cu santiere in constructie. Materialul reflectorizant este mai potrivit pentru setarile cu lumina ambientala scazuta, cum ar fi pistele de ciclism sau zonele de camping. Materialul autoreflexiv poate fi combinat cu material fluorescent pentru a oferi cea mai buna vizibilitate atunci cand esti in apropierea carosabilului sau pe marginea acestuia.

Cum sa iti alegi vesta reflectorizanta corecta?

Alegerea vestei de marime potrivita pentru nevoile tale poate fi dificila, asa ca este important sa alegi marimea corecta. In primul rand, masoara pieptul, talia si soldurile si compara aceste cifre cu tabelul de marimi furnizat de producator. Retine ca vestele pot fi taiate diferit fata de marimea ta obisnuita de imbracaminte si se pot potrivi diferit fata de ceea ce te-ai obisnuit.

In concluzie, vesta autoreflectorizanta s-a dovedit a fi un atu de nepretuit pentru multe persoane care lucreaza si fac naveta in conditii de lumina scazuta. Vesta ajuta la asigurarea sigurantei lucratorilor prin crearea unei vizibilitati mult mai clare in conditii de lumina scazuta. In plus, vesta este usoara si confortabila, ceea ce o face ideala pentru utilizarea de zi cu zi. Cu diversele sale caracteristici, vesta autoreflectorizanta este un instrument esential pentru oricine lucreaza sau face naveta in conditii de iluminare slaba.

5. Compresor 12V

Un compresor auto de 12 V este un dispozitiv conceput pentru a regla presiunea aerului din anvelopele masinii. Utilizeaza un motor pentru a comprima aerul si a-l muta dintr-un rezervor de stocare de joasa presiune in rezervorul de aer de inalta presiune. Acest aer comprimat este apoi folosit pentru a umfla anvelopele la presiunea recomandata.

Un compresor de aer este un echipament important pentru orice proprietar de masina. Acesta iti permite sa reglezi rapid si usor presiunea in anvelope in cateva minute. In momentul in care pleci la drum, pentru a sta fara griji pe toata durata calatoriei ar fi bine sa ai un mini compresor auto cu tine. O dezumflare a unei roti este imprevizibila iar cauza poate fi diversa si poate deveni o problema majora, in functie de locul unde te afli in momentul intamplarii.

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi un compresor auto 12V

Caracteristica cheie de luat in considerare atunci cand cauti un compresor auto de 12 V este capacitatea sa de umflare. Capacitatea de umflare a unui compresor se refera la cantitatea de aer pe care o poate pompa intr-o anvelopa dintr-o singura miscare. Cu cat capacitatea de inflatie este mai mare, cu atat procesul de inflatie va fi mai rapid, facandu-l mai convenabil si economisind timp. In plus, o capacitate de umflare mai mare inseamna ca echipamentul va putea face fata cu usurinta anvelopelor mai mari si mai puternic umflate. Atunci cand alegi un compresor auto de 12 V, asigura-te ca alegi unul cu o capacitate mare de umflare pentru a asigura o umflare rapida si eficienta a anvelopelor.

Ca si compatibilitate acesta este universal si poate fi folosit pe orice tip de masina, fiind conectat la bricheta masinii. Compresorul auto are de obicei o putere de 12V si 7 bari, aceasta fiind suficienta pentru a umfla roata cu probleme.

6. Manusi

O pereche de manusi poate fi utila deoarece te ajuta sa iti pastrezi mainile curate si sa ai o aderenta mai buna atunci cand folosesti unelte si scule in momentul in care schimbi o roata, o siguranta sau iti completezi lichidele necesare.

7. Ulei de motor

Uleiul de motor poate reprezenta o problema mare daca masina are pierderi sau fisuri insesizabile iar nivelul acestuia scade sub limita. In cazuri extreme in care motorul ramane fara ulei, se poate produce o defectiune majora, masina nemaiputand fi deplasata nici macar pana la o benzinarie sau service. De aceea ar fi bine ca in masina sa ai intotdeauna o rezerva cel putin 1L de ulei potrivit pentru motorul tau.

Uleiul de motor este o componenta critica a oricarui motor functional. Acesta asigura functionarea lina a automobilului si ajuta sa ii protejezi motorul impotriva uzurii. Este important sa intelegi diferitele tipuri de ulei de motor disponibile, cum sa il selectezi pe cel potrivit pentru masina ta cat si beneficiile unei intretineri adecvate a schimbului de ulei.

Ce vascozitate a uleiului de motor imi trebuie?

Gasirea vascozitatii adecvate a uleiului pentru vehiculul tau este un pas important pentru a mentine motorul sa functioneze fara probleme. Vascozitatea uleiului este o masura a rezistentei sale la curgere si este important sa alegi un ulei cu vascozitatea corecta. Daca uleiul este prea subtire, nu va oferi suficienta protectie. Daca este prea gros, poate cauza probleme cu functionarea motorului. Manualul de utilizare al masinii specifica vascozitatea potrivita pentru motor, asa ca asigura-te ca il utilizezi intotdeauna pe cel potrivit.

Recicleaza uleiul uzat

Uleiul uzat poate contine contaminanti care pot polua mediul si pot dauna vietii salbatice daca nu este eliminat in mod corespunzator. Sa stii cum sa arunci uleiul de motor uzat este important atat pentru proprietarii de vehicule, cat si pentru profesionistii care lucreaza cu vehicule.
Iata 7 pasi pentru eliminarea corecta a uleiului de motor uzat:

1. Pune uleiul uzat intr-un recipient cu capac etans
2. Eticheteaza recipientul cu un avertisment al continutului.
3. Transporta recipientul la un centru de colectare a uleiurilor uzate.
4. Nu turna uleiul in canalizare sau pe pamant.
5. Nu amesteca alte fluide cu uleiul uzat.
6. Nu depozita uleiul uzat mai mult de 6 luni.
7. Reciclati uleiul uzat daca este posibil.

8. Antigel

Antigelul este un aditiv lichid ce se utilizeaza la toate masinile care au motoare cu ardere interna. Este folosit pentru prevenirea blocarii lichidelor prin conducte atunci cand temperaturile mediului inconjurator sunt scazute si apare riscul inghetului. Vehiculul poate semnala o astfel de problema, pot aparea scurgeri si totodata o scadere a nivelului de antigel din recipient care poate duce la defectiuni majore ale motorului.

Ce rol joaca antigelul

Ajuta la mentinerea sistemului de racire al masinii sa functioneze corect, prevenind inghetarea si fierberea acestuia la temperaturi extreme. Antigelul este un amestec de apa si etilenglicol ce are un punct de inghet mai mic decat apa. Acest lucru ii permite sa absoarba si sa disipeze caldura mai eficient. De asemenea, contine inhibitori de coroziune si alti aditivi pentru a proteja impotriva ruginii, calcarului si a altor depuneri care se pot acumula in sistemul de racire si ajuta la mentinerea curata a acestuia.

De asemenea, ajuta la prevenirea scurgerilor, condensului si inghetului sistemului de racire. Prin verificarea, spalarea si reumplerea regulata a sistemului cu antigel, poti contribui la imbunatatirea duratei de viata a automobilului si la mentinerea acestuia in stare optima.

Cand sa folosesti antigelul

Este important sa folosesti antigel atunci cand temperatura exterioara scade sub punctul de inghet, deoarece permite lichidului de racire sa ramana in forma lichida si impiedica motorul sa inghete. De asemenea, este important sa folosesti antigel in zonele cu clima calda, deoarece creste punctul de fierbere al lichidului de racire si reduce riscul de supraincalzire a motorului.

O cantitate adecvata de antigel in motor este esentiala pentru a mentine functionarea eficienta si pentru a preveni daune costisitoare. Pentru a verifica nivelurile de antigel, trebuie sa localizezi capacul recipientului si sa-l desurubezi. Ar trebui sa vezi rezervorul cu o linie de umplere in lateral. Nivelul antigel ar trebui sa fie intre cele doua linii; daca este mai jos, ar trebui sa adaugi antigel in rezervor pana cand acesta atinge nivelul recomandat.

9. Canistra

Canistra este un recipient multifunctional, marea majoritate fiind realizate din plastic sau otel. De obicei, acestea sunt prevazute cu maner si cu inchidere ermetica si ajuta la pastrarea combustibilului in siguranta.

O canistra cu benzina sau motorina de rezerva este utila la drumurile lungi, in special pe trasee necunoscute. Aici exista riscul de a ramane fara combustibil sau de a nu intalni nicio statie de carburant pe traseu, pentru a putea alimenta in siguranta. Detinerea unui recipient cu produse petroliere in masina este o modalitate excelenta de a te asigura ca esti mereu pregatit pentru orice situatie care poate aparea.

Utilizarea si depozitarea corecta a unei canistre in portbagaj este esentiala pentru un transport in siguranta. Cand depozitezi recipientul este important sa te asiguri ca este asezat vertical in timp ce se afla in masina, cu capacul bine strans pentru a preveni orice scurgeri accidentale. Inainte de a utiliza recipientul, asigura-te ca ai citit cu atentie instructiunile de pe eticheta si respecti toate instructiunile de siguranta, iar canistra este amplasata in portbagaj departe de orice sursa de caldura directa.

10. Cabluri de pornire

Fiecare proprietar de masina ar trebui sa aiba la indemana un set de cabluri de pornire a masinii, deoarece acestea pot fi folosite pentru a porni o baterie descarcata in cel mai scurt timp. Cand bateria masinii se defecteaza, un set de cabluri de pornire a masinii te poate salva de batai de cap si te poate repune pe drum, cel putin pentru a ajunge la primul service auto din apropiere.

Cum functioneaza cablurile de curent ?

Cablurile de pornire ajuta la transferul de electricitate intre doua baterii auto astfel incat atunci cand poti avea probleme cu alternatorul masinii sau cu bateria acesteia sa poti reincarca minimul necesar masinii pentru ca aceasta sa poata ulterior porni motorul. Totodata, trebuie tinut cont de respectarea polaritatii cablurilor, deoarece inversarea acestora poate duce la un scurt-circuit.

Inainte de a conecta cablurile de conectare la baterie, ar fi indicat sa opresti alimentarea vehiculului prin scoaterea cheii sau prin oprirea contactului. Acest lucru previne aparitia scanteilor. In plus, trebuie sa te asiguri ca ambele vehicule sunt in ,,Parcare” sau ,,Neutral” cu frana de parcare activata. De asemenea trebuie sa te asiguri sa nu intre in contact clemele metalice cu alte piese metalice din motor.

Urmatorul pas in conectarea cablurilor de pornire a masinii este conectarea bornelor pozitive si negative ale fiecarei baterii. Incepeti cu cablul pozitiv (rosu), conectand un capat la borna pozitiva a bateriei descarcate. Apoi, conecteaza celalalt capat al cablului pozitiv la borna pozitiva a bateriei functionale. In cele din urma, conecteaza cablul negativ (negru) la borna negativa a bateriei functionale si apoi borna negativa a bateriei descarcate. Asigura-te ca eviti orice alte componente metalice din compartimentul motorului pentru a evita scurt-circuitul.

Cablurile de alimentare, cunoscute si sub denumirea de cabluri de pornire, sunt elemente esentiale pe care trebuie sa le ai in masina daca ramai vreodata fara baterie.

11. Racleta de zapada si geamuri

Racleta de zapada isi are utilitatea in mod deosebit in anotimpul de iarna, cand parbizul masinii se murdareste foarte des sau in momentele in care temperatura mediului scade foarte mult iar geamurile masinii ingheata complet. O racleta iti poate fi de mare ajutor, aceasta putand avea totodata atasata si o perie pe care o poti folosi la deszapezirea efectiva a masinii sau a camionului, in caz de ninsoare sau viscol pe timpul noptii. Nu numai ca ajuta sa reduci timpul necesar pentru curatarea masinii, dar ajuta sa ramai in siguranta atunci cand conduci in conditii meteorologice de iarna.

Fara o racleta soferii risca sa deterioreze caroseria si sticla vehiculului folosind alte obiecte sau mainile pentru a razui gheata sau pentru a indeparta zapada.

Mentinerea parbrizului si ferestrelor curate de zapada imbunatateste vizibilitatea si ajuta la reducerea posibilitatii unui accident.

Deplasarea masinii cu parbrizul si geamurile acoperite de zapada reprezinta un pericol major pentru siguranta. Atunci cand zapada se acumuleaza pe un vehicul, aceasta impiedica vederea soferului si poate provoca situatii periculoase. O racleta pentru zapada este o modalitate simpla si eficienta de a pastra vizibilitatea soferului neobstructionata. Mentinerea parbrizului si ferestrelor curatate de zapada imbunatateste vizibilitatea si ajuta la reducerea posibilitatii unui accident. In plus, folosirea unei raclete de zapada pentru a indeparta zapada este mult mai rapida si mai usoara decat utilizarea unei perii sau a altor obiecte.

In concluzie, a avea o racleta pentru zapada este esentiala pentru a-ti mentine masina curata in lunile de iarna. Poate ajuta la indepartarea zapezii si a ghetii din masina rapid si usor, contribuind, de asemenea, la prevenirea oricaror daune potentiale cauzate de razuirea masinii cu o unealta necorespunzatoare.

12. Lanturi antiderapante

Lanturile de zapada sunt accesorii esentiale in timpul lunilor de iarna in special in zonele cu zapada abundenta. Acestea ofera un strat suplimentar de protectie si securitate, permitand vehiculelor sa adere mai bine pe sosea si sa previna alunecarea sau derapajul. Siguranta si securitatea oferita de lanturile antiderapante la volan le fac o investitie excelenta pentru cei care conduc in conditii de zapada si gheata.

Cu lanturile de zapada masina poate mentine directia pe zapada si gheata, iar tractiunea crescuta te ajuta sa eviti sa ramai blocat sau sa aluneci cu masina de pe sosea. Intr-un viraj de exemplu sau pe un drum cu inclinatie ridicata. In plus, lanturile de zapada sunt proiectate pentru a fi usoare si usor de instalat, astfel incat nu va trebui sa iti faci griji ca ramai blocat in frig prea mult timp. In plus lanturile de zapada pot oferi o stabilitate suplimentara masinii, facandu-o mai stabila in viraje si mai usor de manevrat.

Cand te hotarasti sa achizitionezi lanturi de zapada trebuie sa tii cont de dimensiunea anvelopei. Dimensiunea anvelopei este indicata printr-o serie de numere si litere, cum ar fi 225/75/R15. Dimensiunea lantului trebuie sa se bazeze pe dimensiunea anvelopei vehiculului si trebuie selectata in consecinta. Este important de retinut ca nu toate lanturile de zapada se potrivesc tuturor dimensiunilor de anvelope, iar dimensiunea adecvata trebuie aleasa pentru a asigura o potrivire exacta. Daca nu esti sigur, consulta manualul vehiculului pentru dimensiunea corecta sau intra in legatura cu un consultant sa te ajute sa faci alegerea corecta.

13. Trusa de scule

Un set de scule auto este un element esential pentru fiecare proprietar de masina. Acesta poate contine unelte speciale folosite la asamblarea sau dezasamblarea unei masini. In functie de necesitati trusele de scule pot diferi fiind disponibila o gama variata de chei, adaptori, biti, capete pentru suruburi, etc.

Automobilul este un ansamblu de piese si componente in miscare, puse la un loc si imbinate prin prinderi, suruburi, sau clipsuri din plastic turnat. Pentru asamblarea sau dezasamblarea oricaruia dintre ele este necesara una sau mai multe unelte. De aceea, o trusa de scule care sa contina mai multe unelte universale, poate fi un prieten de nadejde cand ramai pe marginea drumului cu masina. Avand la indemana un set de scule auto, te asiguri ca esti pregatit sa rezolvi probleme care ar putea aparea. Iata cateva din instrumentele ce ar trebui sa fie incluse intr-o trusa de scule auto, mai jos.

Surubelnite – O trusa de scule auto este incompleta fara un set de surubelnite

Surubelnitele sunt potrivite pentru o gama larga de sarcini. Setul ar trebui sa includa o varietate de dimensiuni si forme, inclusiv cap plat, cap Phillips si Torx.

Surubelnitele cu cap plat sunt folosite pentru slabirea si strangerea suruburilor. Surubelnitele cu cap Phillips sunt folosite pentru sarcini mai specializate, cum ar fi indepartarea capacelor farurilor sau strangerea suruburilor mici in tabloul de bord al unei masini.

Surubelnitele ar trebui sa fie fabricate din materiale de inalta calitate pentru a asigura durabilitatea pe termen lung si ar trebui sa fie depozitate in siguranta intr-o cutie atunci cand nu sunt utilizate. Cand alegi surubelnitele, asigura-te ca le alegi pe cele cu manere confortabile pentru a reduce solicitarea si pentru a permite un cuplu maxim.

Clesti – Un must-have pentru orice trusa de scule auto

Clestii sunt incredibil de versatili. Cu ajutorul lor poti prinde, tine obiecte mici, poti intoarce cu usurinta sau sa indoi fire cat si sa tai diverse articole. Clestii sunt disponibili in mai multe varietati, cum ar fi: clesti cu varf, clesti combinati sau clesti de blocare, fiecare proiectat pentru un anumit scop. Cand cumperi o pereche de clesti, cauta o pereche puternica, durabila, care poate rezista rigorilor utilizarii frecvente. De asemenea, este important sa ai dimensiunea potrivita deoarece utilizarea unui cleste de dimensiune gresita poate provoca deteriorarea obiectului pe care incerci sa il repari.

Chei – Orice trusa de scule auto ar trebui sa includa o varietate de chei pentru diferite utilizari

Cele mai comune tipuri de chei gasite intr-o trusa de scule auto sunt cheile hexagonale si cheile Torx. Cheile hexagonale vin intr-o gama de dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor tipuri de suruburi si sunt utilizate de obicei pentru dezasamblarea si asamblarea pieselor.  Cheile Torx sunt folosite pentru a indeparta si strange suruburile care pot fi greu accesibile sau care necesita o forta suplimentara pentru a le slabi. Avand aceste tipuri de chei in trusa de scule ale masinii, poti fi sigur ca ai instrumentul potrivit pentru situatii mai complexe.

14. Lanterna

Lanterna este utila in portbagajul oricarei masini, deoarece exista momente in calatoriile tale in care poti avea nevoie de un corp de iluminat in cazul in care ramai cu masina in drum. In functie de nevoi, poti opta pentru lanterne sau corpuri de iluminat pe baterii sau pe care le poti incarca la priza masinii. Totodata, in cazul in care ramai blocat pe un drum necirculat in conditii de noapte, poti semnaliza sau poti cere ajutorul prin semnale luminoase celorlalti participanti la trafic. Tot in conditii de noapte, o lanterna se poate dovedi utila atunci cand bateria telefonului este descarcata, pentru a schimba o siguranta sau pentru a conecta o mufa desprinsa, pentru a-ti putea repara masina si continua drumul.