1. Trusa medicala

Destinata echiparii automobilelor in scopul acordarii primului ajutor in caz de accidente, conform Articolului 8 din Codul Rutier, orice autovehicul trebuie dotat cu trusa medicala. In Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 987/2007 gasim si lista cu minimul de obiecte obligatorii pe care orice trusa medicala auto trebuie sa le contina. Asadar, pentru siguranta ta dar si pentru evitarea unei posibile amenzi fii sigur ca trusa ta contine urmatoarele materiale si conforme cu dimensiunile cerute prin lege:

– Un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru;
– O rola leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
– O foarfeca avand ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
– Minimum patru bucati de pansament rapid (plasture) de cel putin 6 cm x 10 cm;
– Minimum cinci pachete a cate 25 de bucati de comprese de tifon sterile 10 cm x 8 cm;
– Fasa tifon, minimum doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
– Doua bucati de bandaj triunghiular nedeformabil cu doua laturi de minim 80 cm;
– Minimum patru bucati de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
– O fasa elastica de 5 cm x 4 m;
– Doua perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena);
– Minimum sase ace de siguranta de cel putin 4 cm;
– Cel putin o folie de supravietuire izoterma cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
– Brosura de instructiuni de prim ajutor, redactata conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizata de Comisia de medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii Publice;
– Lista cu continutul trusei.

2. Triunghiuri reflectorizante

Asa cum este specificat in Codul Rutier orice masina trebuie echipata cu 2 triunghiuri reflectorizante. Acestea trebuie sa fie neaparat rosii. In cazul unei probleme ce necesita amplasarea acestora, ele trebuiesc pozitionate in directii opuse unul fata de celalalt, fiecare fiind situate la minim 50 de metri fata de masina sau respectivul obstacol ce doreste a fi semnalizat ca atare. Dimensiunile standard sunt: ambalat 45 x 3 x 5 cm – desfacut 43 x 43 x 43 cm

3. Stingator

Stingatorul auto recomandat ca fiind cel mai eficient indiferent de situatie este cel cu pulbere, acesta trebuie sa fie presurizat permanent, incarcat cu 1 kg pulbere si este destinat stingerii inceputurilor de incendii precum:
– incendii de materiale solide,
– clasa A, B sau C de incendiu,
– incendii de lichide sau de solide lichefiabile,
– incendii de gaze,
– incendii care implica instalatii si echipamente electrice sub tensiune, max. 1000 V.

Dupa urmarea instructiunilor aflate pe eticheta autoadeziva de pe corpul stingatorului, aflam ca acesta functioneaza doar in pozitie verticala si astfel:
– se indreapta capatul stingatorului cu duza spre baza focului,
– se trage siguranta rupandu-se astfel si sigiliul,
– se actioneaza manerul declansator al robinetului.

4. Vesta reflectorizanta

Aceasta vesta reflectorizanta te ajuta sa ramai vizibil pentru restul participantilor la trafic pentru evitarea oricarui pericol ce poate proveni din lipsa de vizibilitate pe timp de noapte. Este recomadata purtarea vestei reflectorizante pe toata durata deplasarii pe langa masina sau obstacol semnalat.

5. Compresor 12V

In momentul in care pleci la drum, pentru a sta fara griji pe toata durata calatoriei ar fi bine sa ai un mini compresor auto cu tine deoarece o desumflare a unei roti este imprevizibila iar cauza poate fi diversa si poate deveni o problema mare in functie de locul unde te afli in momentul intamplarii.
Ca si compatibilitate acesta este universal si poate fi folosit pe orice tip de masina. Compresorul auto are de obicei o putere de 12V si 7 bari, aceasta fiind suficienta pentru a umfla roata cu probleme.

6. Manusi

O pereche de manusi poate fi utila deoarece te ajuta sa iti pastrezi mainile curate si sa ai o aderenta mai buna atunci cand folosesti unelte si scule in momentul in care schimbi o roata, o siguranta sau iti completezi lichidele necesare.

7. Ulei de motor

Uleiul de motor poate reprezenta o problema mare daca respectiva masina are pierderi sau fisuri insesizabile iar nivelul acestuia scade sub limita. In cazuri extreme in care motorul ramane fara ulei, se poate produce o defectiune majora, masina nemaiputand fi utilizata nici pana la o benzinarie sau service. De aceea ar fi bine ca in masina sa aveti de rezerva cel putin 1L de ulei potrivita pentru motorul dvs.

8. Antigel

Antigelul este un aditiv lichid ce se utilizeaza la toate masinile care au motoare cu ardere interna. Este folosit pentru prevenirea blocarii lichidelor prin conducte atunci cand temperaturile mediului inconjurator sunt scazute si apare riscul inghetului. Vehiculul poate semnala o astfel de problema, pot aparea scurgeri si totodata o scadere a nivelului de antigel din recipient care poate duce la defectiuni majore ale motorului.

9. Canistra

Canistra este un recipient multifunctional, marea majoritate fiind realizate din plastic sau otel. De obicei, acestea sunt prevazute cu maner si cu inchidere ermetica ce ajuta la pastrarea combustibilului in siguranta. Este utila la drumurile lungi, in special pe trasee necunoscute unde exista riscul de a ramane fara combustibil sau de a nu intalni nicio statie de carburant pe traseu.

10. Cabluri de pornire

Cablurile de pornire ajuta la transferul de electricitate intre doua baterii auto astfel incat, atunci cand poti avea probleme cu alternatorul masinii sau cu bateria acesteia sa poti reincarca minimul necesar masinii problema pentru ca aceasta ulterior sa poata porni motorul. Totodata, trebuie tinut cont de respectarea polaritatii cablurilor, deoarece inversarea acestora poate duce la un scurtcircuit.

11. Racleta

Racleta pentru geamuri isi are utilizarea in mod deosebit in anotimpul de iarna. Noaptea, in momentele in care temperatura mediului scade foarte mult iar geamurile masinii ingheata complet, o racleta iti poate fi de mare ajutor, aceasta poate avea totodata atasata si o perie pe care o poti folosi la deszapezirea efectiva a masinii, in caz de ninsoare sau viscol pe timpul noptii.

12. Lanturi antiderapante

Lanturile antiderapante sunt utilizate doar in conditii meteo extreme, ninsori abundente sau drumuri abrupte inghetate, atunci cand simpla anvelopa de iarna nu este de ajuns pentru parcurgerea acelui traseu, dezechilibrand directia si punand in pericol viata celor din masina. Folosirea acestor lanturi ajuta la evitarea accidentelor si a tragediilor pe sosea.

13. Trusa de scule

O trusa de scule poate contine unelte speciale folosite la asamblarea sau dezasamblarea unei masini. In functie de necesitati trusele de scule pot diferi fiind disponibila o gama variata de chei, adaptori, biti, capete pentru suruburi, etc. Automobilul este un ansamblu de piese si componente in miscare, puse la un loc si imbinate prin prinderi, suruburi, sau clipsuri din plastic turnat. Pentru asamblarea sau dezasamblarea oricaruia dintre ele este necesara una sau mai multe unelte. De aceea, o trusa de scule care sa contina mai multe unelte universale, poate fi un prieten de nadejde cand ramai pe marginea drumului cu masina.

14. Lanterna

Lanterna este utila in portbagajul oricarei masini, deoarece exista momente in calatoriile tale in care poti avea nevoie de un corp de iluminat in cazul in care ramai cu masina in drum. In functie de nevoi, poti opta pentru lanterne sau corpuri de iluminat pe baterii sau pe care le poti incarca la priza masinii. Totodata, in cazul in care ramai blocat pe un drum necirculat in conditii de noapte, poti semnaliza sau poti cere ajutorul prin semnale luminoase celorlalti participanti la trafic. Tot in conditii de noapte, o lanterna se poate dovedi utila atunci cand bateria telefonului este descarcata, pentru a schimba o siguranta sau pentru a conecta o mufa desprinsa, pentru a-ti putea repara masina si continua drumul.